top of page
  • Writer's pictureMaja Schondel

Hvad er Internal Family Systems (IFS)?

Velkommen til dit indre familiesystem. Sig farvel til tanken om at vi er en samlet personlighed og goddag til ideen om at vi alle rummer mange indre delpersonligheder.


Og vid at dette er en helt naturlig måde vores sind fungerer på! Lyder det alt for mærkeligt? Så læs med her og se om du genkender en af disse eksempler:


Har du nogensinde besluttet dig for at starte med at spise sundt og gået direkte hjem og tømt en pose chips? Eller haft en kort arbejdsdag, fuld af forventning om at komme hjem og få gjort en masse ting, men i stedet endt med at sidde og scrolle skærm? Måske er du blevet inviteret til en fest, og tankerne kredser om hvorvidt du skal deltage eller ej. Hvem har fundet på IFS?

Internal Family Systems er udviklet af den amerikanske familieterapi Richard Schwartz. Schwartz fastslår flere steder, at han ikke har opfundet IFS, men at han har fundet IFS. Ideen til metoden opstod nemlig gennem arbejdet med klienter og ved at lytte til deres beskrivelser af dem selv, altså den måde folk talte om sig selv på. Metoden bygger således på en buttom-up forståelse, hvor ideen er udviklet gennem samtaler med mennesker i praksis. 


Personlighedsmodellen kort beskrevet:

Fra et IFS-perspektiv har alle mennesker indre sårede dele, der bærer smerte, skam og frygt fra tidligere traumer og tilknytningsforstyrrelser. Vi har også beskytterdele, som forsøger at tage sig af disse indre, sårede dele, og som vil gøre hvad som helst for at beskytter os, så vi ikke mærker de byrder af svære følelser og tunge overbevisninger, som disse sårede dele bærer rundt på. Samtidig indeholder vi også alle et sted, som er et slags centrum i psyken. Dette sted kaldes i IFS-terminologi for “Selvet” , med stort S. Når vi er i kontakt med Selvet og Selvets energi, er det muligt skabe en tryg tilknytning til de indre sårede dele, for derved at kunne hele dem. 


IFS, ikke bare en metode, også et menneskesyn

I løbet af de sidste 40 år har IFS udviklet sig til en medfølende tilgang til at forstå os selv og andre omkring os. IFS er en ikke-patologisk model til at arbejde med og heale vores indre sårede barnedele, og dermed ændre vores handlinger og reaktioner udadtil. Det er en blid model, der møder dine dele med medfølelse og nysgerrighed.


Jeg skriver mere om sårede dele, beskytterdele og Selvet i kommende blogposts...31 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page