Search
 • Maja Schondel

Hvad er stress? - og 6 gode råd til at forebygge det

Updated: Jun 14, 2021

I denne artikel kan du læse om hvad stress er, de typiske symptomer på stress, samt 6 gode råd til dig der gerne vil forebygge langvarig stress.


En tilstand - ikke en sygdom.

Stress er kroppens helt naturlige reaktion på en belastning. Med et lidt andet ord, kalder man denne reaktion for "stressresponset". Kortvarig stress er almindeligt og nødvendigt for at vi kan præstere og overleve. Problemerne kommer først når vi er belastede over længere tid. Når vi igen og igen aktiverer stressresponset. For de mennesker jeg møder i min praksis har tilstanden ofte varet ved over måneder og år. Vores stressrespons kan både aktiveres af noget ydre, som fx øget arbejdsmængden, dårlig psykisk arbejdsmiljø eller en skillsmisse. Men det kan også igangsættes af vores tanker. Det vil sige de tanker og forestilligerne jeg gør mig om fx andre mennesker eller situationer.


Kortvarig stress.

Vi oplever alle kortvarig stress, det er en naturlig del af det at være menneske og det kan vores krop sagtens holde til. Det kan fx være når vi skal præstere på arbejdet i forbindelse med en fremlæggelse eller et vigtigt møde. Eller det kan være når vi er til eksamen på studiet. Det er almindeligt at sove dårligt i dagene optil og have svært ved at slappe af eller koncentere sig om andet end lige nøjagtig fremlæggelsen/mødet/eksamen, samt måske opleve at være mere irritabel. Den kortvarige stress gør os i stand til at yde optimalt, at være fokuserede og koncentrerede. Når begivenheden er overstået, har vi brug for at restituere. Vi har brug for at give hjernen og kroppen en pause og optimalt set sover vi normalt igen efter 1-2 dage. Men hvis vi ikke restituere, så er der risiko for langvarigstress.


Langvarig stress.

Når belastningen varer ved over måneder og år, uden mulighed for pause og restitution, så aktiveres stressresponset igen og igen. På lang sigt belaster det vores krop, sind og hjerne.

Vores immunforsvar bliver svækket af den langvarige belastningen på kroppen og vi bliver mere modtagelige over for infektioner og sygdomme, ligesom mange oplever at kroniske sygdomme forværres. Vi kan alle rammes af langvarig stress på et eller andet tidspunkt i vores liv uanset hvor “robuste” og ressourcestærke vi måtte føle os.

Typiske symptomer på stress:

Fysiske reaktioner:

 • Uro

 • Hjertebanken

 • Hovedpine

 • Muskelspændinger

 • Hyppige infektioner

 • Forværring af kronisk sygdom

Psykiske reaktioner:

 • Irritabilitet

 • Rastløshed

 • Tristhed

 • Ulyst

 • Ubeslutsomhed

 • Koncentrations besvær

 • Hukommelses besvær

Adfærdsmæssigereaktioner:

 • Søvnproblemer

 • Trækker sig fra sociale situationer

 • Trækker sig fra aktiviteter der før skabte energi og glæde

 • Øget sygefravær

 • Øget brug af stimulanser (fx kaffe, fast food, slik, alkohol, rygning, stoffer)


Det er vigtigt at sige, at vi alle kan opleve et eller flere af symptomerne i perioder af vores liv. Det er helt normalt. Men tænk over mængden af symptomer du oplever, hvor længe de har varet ved, hvor meget de generer dig og om de forhindrer dig i at leve det liv du gerne vil.

Hvad kan du selv gøre? 6 gode råd.

Du kan selv gøre meget for at forebygge langvarig stress. Det kræver først og fremmest at du er bevidst om, hvad du kan gøre. Og det kræver motivation og regelmæssighed.

 1. Søvn. Det er super vigtigt at holde fast i en regelmæssig døgnrytme, hvor du får 7-8 timers søvn. Det er bedst, hvis du placerer disse timer mellem kl. 22- kl.07. Det er den vigtigste daglige restitutionstid både for kroppen og for hjernen.

 2. Kost. Du ved det godt. Det betyder rigtig meget for dit velbefindende, hvad du fylder på kroppen. Vi har ofte tendens til for meget kaffe og til at spise for sødt og for fedt, når vi er stressede. En velbalanceret kost, vil give dig den fornødne energi til hele din dag.

 3. Natur. Sørg for at kommer ud og gå lange turer langs vandet eller skoven. Hvis du bor i byen, så opsøg parkerne. Naturens positive indvirkning på os er dokumenteret. Den virker beroligende på vores nervesystem.

 4. Motion. Regelmæssigt, moderat bevægelse virker afstressende på os.

 5. Nære relationer. Når vi føler os pressede kan vi have tendens til at trække os fra sociale relationer. Det kan være en måde at beskytte os selv. Samtidig er det vigtig at være opmærksom på, ikke at gå med bekymringerne alene. Overvej hvem du kan betro dig til. Det hjælper at sætte ord, hvordan du har det. At få sparring og hjælp til at se tingene fra et andet perspektiv og måske få en ny forståelse af, hvad du selv kan gøre noget ved.

 6. Mental træning. Regelmæssig mental træning i form af meditation og mindfulness kan sænke stresssymptomer og øge din koncentration og opmærksomhed. Du kan fx starte med 10 minutters opmærksomhedstræning lige her.

#stress #stresssymptomer #stressforebyggelse #kroniskstress #stressbehandling #mindfulness

57 views0 comments

Recent Posts

See All